Etno Zbirka Bošković

Nezaobilazna stanica pri posjeti Kutjevu nalazi se blizu samog centra grada, potrebno se uspeti vrludavom ulicom i za čas ste kod našeg veselog 80.godišnjaka g. Andrije Boškovića koji će Vas s veseljem primiti na čašicu razgovora i otkriti vam bogatu priču njegove etno zbirke starih predmeta.

Umirovljenik – ANDRIJA BOŠKOVIĆ stare stvari skuplja zadnjih deset godina, a sve je počelo kao hobi. Punac, koji je godinama živio u Kaliforniji, ostavio mu je nekoliko starina.

– Meni je ovo najljepši muzej na svijetu. Ova zgrada je stara 300 godina, a služila je kao staja za konje. Nijedan predmet nisam kupio, nego su mi ih dali ljudi koji nisu željeli da padnu u zaborav – rekao je Andrija. Zahvalio im se na način da je ispod svakog doniranog predmeta napisao ime vlasnika i kratak opis povijesti predmeta. S ljudima koji mu pomažu proširiti kolekciju upoznaje se i skuplja stvari na sajmovima diljem Hrvatske. Bošković s ponosom opisuje škrinju iz 1800. godine koju mu je prijatelj darovao nakon što ju je slučajno otkrio na tavanu.

– Smetala mu je i nije imao kamo s njom te ju je htio baciti. U njoj su djevojke držale odjeću i nakon udaje je nosile iz roditeljskog doma – kaže Bošković, koji ima i sanduk za municiju iz Austro-Ugarske iz 1906. godine, ali jedan od najvrednijih predmeta mu je kubura iz 1715. godine. Za svoje predmete imao je desetak ponuda, ali ih je sve odbio. Nada se da će njegov hobi prepoznati netko u ministarstvu jer mu je želja sve ostaviti državi na čuvanje.

Kontaktiraj nas