Slavni Kitokret vinarije Sontaky

Poznato kutjevačko crno vino – “Kitokret” otkriva vam zanimljivu legendu koja je dio povijesnog naslijeđa grada Kutjeva, već 40 godina.

Goste oduševljava svojom aromom i dokazano je da daje veliku ljubavnu moć svima koji ga okuse.
Kada se nađete u Kutjevu svakako ćete osim okusa pamtiti i onu poznatu rečenicu:

„Jedna čaša za lijek, a dvije su kitokret“

Kutjevački Kitokret
Ovo je vino, blagotvornog utjecaja na zdravlje, kako i govori usmena predaja starijih Kutjevčana (i još uvijek potentnih!), naša kupaža crnih sorata proizvedenih na tradicionalan način. Legenda o Kitokretu dio je povijesnog naslijeđa grada Kutjeva, a govori o markantnom Kutjevčaninu koji je svakodnevno ispijajući po dvije čaše „kitokreta“, kako je nazivao to crno vino, nestajao u noći. Kamo je išao, nikad se nije saznalo. Znalo se samo da je bio obožavan među ženama.
Novija povijest Kitokreta počinje sredinom 90-tih godina kada Hrvoje Sontaki, današnji vlasnik obiteljske vinarije Sontacchi, kao idejni začetnik vizualnog identiteta za vino Kitokret, počinje puniti Kitokret u boce. Tradicija Kitokreta se tada nastavlja, a Kitokret se tih godina pronalazi na stolovima mnogih umjetnika, poduzetnika, sportaša, ministara i predsjednika, te među njima uživa kultni status.
Tajna moći Kitokreta je u suncu, kiši, vjetru i zemlji vinograda naše obitelji kojeg je prvi posadio djed Miroslav još prije više od 40 godina. Grožđe iz kojega nastaje Kitokret raste na južno osunčanim obroncima Krndije, koja omeđuje Zlatnu dolinu, na položaju Venje. Kitokret nastaje iz grožđa koje je tretirano samo ekološkim sredstvima. Prilikom proizvodnje ne koriste se selekcionirani kvasci i hrana za kvasce, već se koriste autohtoni kvasci vinograda i podruma. Nakon fermentacije Kitokret dozrijeva 12 mjeseci u bačvama u podrumu Sontacchi ispod Trga graševine u Kutjevu te se puni u boce bez filtracije.
Kitokret nastaje od sorata cabernet franc, portugizac, cabernet sauvignon i zweigelt, u nejednolikom i nestalnom omjeru ovisno o vinogradarskoj godini, ali uvijek po ukusu Kutjevčana.

Kontaktiraj nas