Vila Vinkomir

Mladi i stari, turisti i vinoljupci na ovome mjestu bilježe svoje najdivnije trenutke.
Ona je jedan od simbola grada Kutjeva i priča posebnu priču koja se prenosi s koljena na koljeno.

Zdenko Turković dao je izgraditi spomen-klijet Vinkomir. Građevina je nastala kao kopija osmatračnice iz razdoblja turske vladavine godine 1939.g, a danas posjetiteljima pruža nezaboravan panoramski pogled na Zlatnu dolinu

Vinogradarska apelacija (položaj) Vinkomira je vjekovima jedno od najboljih pozicija za uzgoj vinove loze kutjevačkog vinogorja, ujedno jednog od najkvalitetnijih vinogorja Europe.

OBITELJ TURKOVIĆ I SPOMEN-KLIJET VILA VINKOMIR

Obitelj Turković uspješno je tri generacije vodila kutjevačko vlastelinstvo (1882.-1945.), izgradila podrum iz 1896.g u koji su 1904.g smjestili i raritetni primjerak staklom obložene te u zemlju ugrađene betonske cisterne zapremnine 525 hl., te spomen-klijet Vinkomir 1939.g unapređujući dobro te učvršćujući poziciju Kutjeva kao središta vinske kulture širom regije.

Supružnici Greta (akademska slikarica i kiparica) i Zdenko Turković (pravnik i enolog koji znanje iz vinogradarstva dopunjava u najnaprednijim vinogradarskim zemljama: Francuskoj, Italiji, Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Sj.Africi, Siriji, Kaliforniji te znanje primjenjuje na vlastelinstvu u Kutjevu) preuzeli su obiteljsko gospodarstvo u Kutjevu 1925.g te njime upravljali do 1945.g.  Naknadno su dobili titulu baruna i barunice zbog iznimnih doprinosa u unapređenju gospodarstva. Zajedničkim snagama oslikali su i napisali prvi Ampelografski atlas (fundament modernog vinarstva Hrvatske) u kojemu je po prvi put u vinogorjima Hrvatske provedena identifikacija sorata loze (Atlas se koristi na svim relevantnijim europskim agronomskim sveučilištima). Ova prva eno-biblija najbolje opsuje vinsku oazu Zlatne doline kroz povijest. Djelić te povijesti zadržan je i danas u trsovima gdje se na 400ha vlastitih nasada Kutjeva d.d. uzgajaju sorte chardonnay, merlot, pinot crni, bijeli I sivi, traminac, rizvanac te graševina po kojoj su Kutjevački podrumi nadaleko prepoznatljivi i nagrađivani.
Zdenko Turković, stručnjak svjetskog glasa iz područja ampelografije i enologije, već u prvih deset godina (1925.-1935.) stvara uzorno gospodarstvo. Posebno se isticao u njegovanju vinove loze na manjim površinama s kojih je ostvarivao povećane količine mošta i šećera što je naposljetku utjecalo na višu kvalitetu vina. Prvi je radio na nasadima vinskog

uzgoja (položaj Vinkomir), te učinio vinogradarenje rentabilnijim, temeljeći rad na steknutom znanstveno-istraživačkom radu. Prvi unosi suvremenu tehnologiju u njegovanju vina, koristeći između ostaloga podlogu Kober 5 BB, utemeljuje prve matičnjake u Kutjevu, te bdije nad sortnom čistoćom vinograda te njihovim zdravstvenim stanjem. Zdenko Turković jedan je od najzaslužnijih osoba vezanih za razvoj vinogradarstva Hrvatske koji je o svom radu i istraživanjima objavio 128 bibliografskih jedinica, ostavio bogatu dokumentaciju, knjižice, te niz rukopisa o voćarstvu i vinogradarstvu dobivajući brojna inozemna i domaća priznanja.

 

Kontaktiraj nas