10.07.2018

„Večer poezije“ na OPG-u Livak u Kutjevu 2018.

U subotu, 7.7.2018., u večernjim satima na OPG-u Livak u Kutjevu po drugi puta je održana „Večer poezije“ na kojoj se, unatoč utakmici Hrvatska – Rusija i mnogim događanjima u Požeštini, okupilo 30-ak pjesnika te ljubitelja poezije i prirode. U ugodnoj druženju i atmosferi uz zakusku i piće, u moru prekrasnih stihova i jako zanimljivih recitacija i uz pratnju recitatora na gitari, sudjelovalo je ukupno 11 pjesnika i recitatora. U pozdravnoj riječi domaćin događaja, Predrag Livak, poželio je svima ugodnu večer, dobro raspoloženje i da pobijedi Hrvatska, što se na kraju sve i ostvarilo.
Jure Vidakušić, predsjednik KUD-a „Zavičajno društvo Rama“ Pleternica izveo je autorsku pjesmu „Djed Božićnjak“, a mlade članice iste udruge Ivamarija Jakovljević, Ružica Pavličević i Nika Jakovljević su izvele pjesme pjesnika Ivana Čuljka iz Rovišća. Blaženka Jurdas iz Požege recitirala je pjesme „Tko sam i što sam“ i „Tamo“. Predrag Livak je recitirao pjesmu Jure Kaštelana „Ne mrzim svijet“ i ispričao kratku autorsku priču „Jedan Brko, ili sve u znaku broja jedan“. Članica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“, Mira Šulc, recitirala je pjesme „U oblaku snenom“, „Niti sna“ i „Vapaj slavonskih polja“, a Kata Tutić, iz istoimene udruge, je izvela pjesme „Loza uz balkon“, „Narazdvojni kao“, „Obitelj“ i „Volim“.
Željka Kukić pjesnikinja iz Dvora na Uni (inače porijeklom Kutjevčanka) recitirala je pjesme „Kutjevo u srcu“, „Lađa života“, „Molitva“ i „Putokazi“.
Zorislav Vidaković, pjesnik iz Osijeka, je recitirao pjesme „Usamljeni starac“, „Kada bih upoznao“, „Mrak se veliki spustio“ i „Ludi Jamro“.
Kristina Koren pjesnikinja iz Zagreba izvela je pjesme Sve što trebaš znati“, „Sjaj zaleđenog jezera“, „Krijesnice u trnju“, „Odana tišinama“, „Jesi li siguran“ i „U zjenici vremena“.

U pauzama je Jure Vidakušić uz gusle otpjevao nekoliko pjesama među njima i najpoznatiju (izvedenu na HTV-u):
„Oda bijelom glogu“

Kod Livaka stigli na imanje
Obaviti bijelog gloga branje.

Nema čaja do od bijelog gloga
Likarija on je srca moga.

Čaj od lista i od cvijeta bijela
Liječi nemoć i duše i tijela.

Još da vidiš osmijeha na licu,
Kada u čaj dodaš rakijicu.

Sa HTV-a ljudi su nam stigli,
Ne bi l’ svoju čitanost podigli!

Autor glazbe za ovu pjesmu je Jure Vidakušić, a tekst je napisao Predrag Livak.

Baš je to bila ugodna večer, spontana, prijateljska, ispunjena lijepim stihovima, glazbom i emocijama, koju, svi su se složili, treba ponoviti!
Ovom kulturnom događaju u prirodi potporu je dala Požeško-slavonska županija, koja je ovim činom pokazala kako podržava ovakav jedinstveni događaj koji je zanimljiv splet poljoprivrede, prirode i kulture.

Ostale vijesti

Kontaktiraj nas